Nr 22 blir nr 100 – Håkan Södergren blir DIF Padels hundrade medlem!

Hallå där…
…Håkan Södergren, Djurgårdslegend med bland annat fyra SM-guld, ett VM-guld samt två OS-brons på meritlistan, och aktuell som medlem nummer 100 i DIF Padel. Varmt välkommen och god fortsättning, Håkan!
Stort tack och tacksamma!

Hur har julen firats?

Den har firats i hemmet i Oslo. Min son, hans amerikanska fru och deras nyfödde son var över till oss från Ålesund där de bor. Sedan tre månader tillbaka är jag nämligen farfar, så det var första julen med lill-grabben vilket såklart var spännande.

Du är ju främst känd för den breda massan för det du uträttat på hockeyrinken, men få känner nog till dina färdigheter med en spade i handen. Berätta, hur kom du i kontakt med padel och vad är din relation till sporten idag?

Jag har som alla svenskar helt plötsligt blivit kapad av sporten. I och med att jag jobbar på NENT Group (Viasat) har vi så kallade programledardagar där vi träffar och går igenom saker. Det kan vara kurser och någon form av temadag emellanåt, vilket vi hade en dag precis som vanligt men vi avslutade såklart med padel. På den tiden hade man inte padel inom organisationen, det var Formula 1, ishockey, fotboll och allehanda vanliga sporter. Så vi tog oss ner till Frihamnen där vi spelade en hel eftermiddag.
Och bröderna Jihde var förstås med?
Ja, jag lirade med Niklas Jidhe någon match, vi snurrade runt så att alla skulle få spela och hade en turnering. Hela redaktionen är ju sålda på padel och spelar hela tiden.

Hur är du som spelare?

Varför jag föredrar padel är för att spelas som dubbel – och jag är definitivt en dubbelspelare, det är likadant i tennis. Jag tycker dubbelspel är mycket roligare än singel. Sedan är jag snart 62, så jag behöver vara lite försiktig med hälsenor och den biten. Då är padel ett bra val, det är precis lagom belastning och fortfarande jävligt roligt. Har man en bra touch och kan läsa vinklar så är det ganska lätt att bli hyfsad på padel.

Kul att du nämner hälsenor just och att det skulle vara åldersrelaterat. Själv drog jag av mig min hälsena ifjol när jag spelade padel och man är ju inte 70 bast direkt.

Men vad är du, mellan 30-40?

Nej, jag är 28…

(skratt). Då tar jag tillbaka det med ålder och skador.

Många hockeyspelare och fotbollsspelare lirar ju en hel del padel och kan dra nytta av deras respektive sport; ishockeyn med klubban i handen och hand eye-coordination, samt fotbollen i och med rörelsemönstret. Är det något du noterat?

Absolut, sedan behöver du även ha blicken uppe. Du kan inte bara slå hårt, det kan till och med förvärra spelet. Det är lite strategi och spelförståelse då man måste kunna läsa av vissa situationer snabbt precis som i ishockey och fotboll.

Du var själv inne på det tidigare – du är ju bosatt i Oslo sedan en tid tillbaka. Hur ser padelintresset ut i Norge?

Det är rätt stort och jag skulle säga att det är i gryende av den anledningen att det finns relativt få padelhallar. Vi har några gamla idrottsmän – den gamle Manchester United-backen Ronny Johnsen däribland – som är i uppstarten av bygget av en padelanläggning. Jag har faktiskt själv gått i tankarna att göra något liknande och hade ett spår i mars tidigare i år som jag sedermera lade ner i somras. Det ör svårt att hitta något i Oslo då man river mycket och bygger nytt, vilket medför att man blir tvungen att blicka ut mot landet och förorterna – och då var det inte aktuellt. Men det hade varit jäkligt kul och passat mig perfekt.

Hur upptäckte du DIF Padel?

Det upptäckte jag via Pelle Kotschack. Jag gör en del luckor med honom i DIF-julkalendern. Då pratade vi om padel, jag sa till honom att jag såg att man startat DIF Padel. Då berättade han att det går skitbra. Så jag blev inte helt förvånad när Daniel (Björklund, ordförande) ringde och hörde sig för om en intervju.

Har du gått några duster med Espen ”Schampo” Knutsen?

Nej, det har jag tyvärr inte. Espen skulle nog vara rätt vass tror jag dock.

När du inte spelar mot bröderna Jihde och co på NENT Group – vilka Djurgårdare spelar du då med?

Det har tyvärr inte blivit så mycket spel med några Djurgårdare ännu. Spelar jag så blir det oftast när jag är i Stockholm och jobbar och då är det allt som oftast i arrangemang av Jihde. Jag är i Stockholm fram till 6/1 och förhoppningsvis blir det något spel innan jag åker tillbaka till Oslo.

Vem/vilka Djurgårdare skulle du helst göra upp med på padelplan?

Jag träffar ju en del Djurgårdare i samband med matcher och vi är ju en del 59:or som växt upp tillsammans och som jag har kontakten med än idag, så där är Thomas Eriksson högaktuell. Man träffar dock inte dem alltför ofta i och med att jag bor i Oslo. Träffas man blir det ofta i relation till den årliga golfturneringen som äger rum varje sommar eller hockeymatcher.
   Sedan är vi faktiskt rätt många som börjar bli mindre aktiva på yrkesmarknaden, utan att för den delen vara pensionärer, så förhoppningsvis ska man kunna få till lite spel med lirare som Kalle Lilja, Roffe Ridderwall och Anders Jonsson för att nämna några.

 

Jaså, dem lirar också alltså? 

Nej, det är ju gamla människor (skratt). Roffe har ju bytt höft och sånt där, Kalle Lilja också. Acke Jonsson är pigg  och fräsch fortfarande och det är jag också, peppar, peppar.

DIF Padel växer ju så att det knakar och vi är nu en bit över 100 medlemmar. Varför tror du att padel är så hett bland Djurgårdare?

Generellt så är det ju jäkligt populärt. Men sedan tycker jag också att det är en bra umgängesform i och med dubbelspelet. Badminton exempelvis ställer krav på att man ska vara jämbördiga för att få till en bra match, tennis likaså som är svårare med de tekniska grundslagen. Padel har den fördelen att det spelas på en mindre yta och du kan dessutom använda dig av studsteknik.

Det är ett nytt koncept som tilltalar folk. När bollen är död i andra racketsporter då den går förbi dig, lever den fortfarande i padel och det tror jag triggar folk. Sedan tror jag att den hårda direktkänslan i ett padelracket ger en annan stimulans än strängarna i ett badminton- eller tennisracket. Det är ett levande material på ett annat sätt då det genererar mer direktkontakt i handen.

Det låter som att du är inne på att padel är mer förlåtande än övriga racketsporter?

Ja, det tror jag. Det ger många möjligheten som är lite sämre – som kanske inte klarar att käka köttbullar och saknar bollsinne – att spela en hyfsad padelmatch. 

Varför ska man enligt din mening bli medlem i DIF Padel 2021?

I Djurgården blir man inte medlem, man är kallad. Det är ett kall att bli medlem i Djurgården. Så sysslar man med sport och Djurgården har en sektion för sporten ifråga är det en självklarhet att bli medlem.

Till sist, du är ju alltid aktuell som expertkommentator i hockey. Men när får vi höra din ljuva stämma i padelsammanhang? Peter Jihde har inte efterfrågat din expertis ännu? 

Oh, den har nog Jihde tagit hand om.. den har jag inte tänkt på. Men det kan ju faktiskt vara bra att vidga sin horisont lite. Jag ska fråga Jihde och så får jag återkomma.

Under 2021 i alla fall?

Ja precis, så får det bli!